Om oss

För helsingborgare, av helsingborgare

Globala klimatavtal kan kännas stora och avlägsna. Små handlingar i vardagen kan kännas oväsentliga. Men när vi agerar på lokal nivå kan vi inspireras av varandra och stötta våra medmänniskor, och på så vis faktiskt skapa en förändring som syns i vårt samhälle. Det är just därför som vi tog fram ett lokalt klimatavtal.

Helsingborgarnas klimatavtal

Varför vi tagit fram avtalet

Att agera stärker - Helsingborgarnas Klimatavtal hjälper dig att hitta ett lagom åtagande som fungerar i din vardag.

Alla avtal tillsammans gör skillnad - Ju fler vi är som skrivit under desto större incitament till politiker i Helsingborgs Stad att se till att vi når vår stads klimatmål.

Ett community - Många känner sig ensamma, och har svårt att organisera sig kring miljö- och klimatfrågan. Du som skrivit på blir automatisk inbjuden till vårt community där du kan inspireras och engagera dig ytterligare.

500+ Helsingborgare har
skrivit på klimatavtalet!
Mer om Föreningen bakom avtalet

Mission: inspirera & engagera

Klimatavtalet är inte bara ett avtal du skriver under. Det är också, för dig som vill, ett community där du kan inspireras och engageras ytterligare i klimatfrågan. Vi arrangerar varje år en rad olika events. Såsom klädbyte, klimatfikor, afterworks, politikerutfrågningar, kurser, utbildningar etc. Allt detta gör en grupp med volontärer i stort sett helt ideellt.

Cirka 30 events
om året

Community med stor mångfald

Över 500 underskrifter

15+ aktiva volontärer

Engagemangstrappan

Små steg mot stor förändring för dig & klimatet

När det kommer till klimatengagemang inspireras vi mycket av och använder en modell som kallas engagemangstrappan och som tagits fram av den danske forskaren John Thøgersen med kollegor. Trappan exemplifierar olika nivåer av engagemang. Det börjar med något litet, som då känns stort, och så byggs det på. För oss är första steget att skriva under avtalet! Efter det kan du ta nästa steg på egen hand, eller välja att engagera dig med oss. Alla steg är viktiga och behövs, men forskare menar att vi behöver bli allt fler som tar kliv högre upp på trappan. Det innebär att engagera sig mer kollektivt, då det är på så sätt vi har störst chans att uppnå den omställning som krävs. 

2. Delta på events

Håll koll på våra event och dyk upp när du känner dig manad

3. Bli aktiv medlem

Hjälp till på våra event och var med och planera våra aktiviteter några gånger per år

4. Högaktiv medlem

Engagera dig på mer regelbunden basis genom att hjälpa oss med kommunikationen eller sitta med i styrelsen

Gör som 500+ andra helsingborgare, skriv på avtalet! 

Skriv på

Möt oss

Helsingborgarna bakom avtalet

2030 är Helsingborg en grön stad där invånarna är friska, mår bra, lever i balans och känner gemenskap med varandra. Vi har tillsammans byggt en stad där det är lätt att umgås och leva hållbart. Helsingborgarnas klimatavtal är första steget i att tillsammans skapa detta.

Läs mer om och kom i kontakt med intiativtagarna och nyckelpersonerna bakom avtalet!

Hanna Bergström
Initiativtagare & styrelseordförande

Hanna driver till vardags Bruket Kaffebar, där gänget ofta träffas. Hon har även varit med och startat upp Matkooperativet, och skrivit två kokböcker.

Rebecca Arfwedson
Initiativtagare & styrelseordförande

Rebecca är klimatavtalets kommunikationsguru. Hon drivs av handling framför prat, vilket är precis vad avtalet handlar om.

Jessica Viktorsson
Initiativtagare & styrelsemedlem

Jessica brinner för att göra klimatfrågan till en fråga för alla, och koppla ihop människor oavsett bakgrund med ett klimatengagemang.

Göran Karlström
Styreslemedlem

Göran är en bekymrad morfar/farfar som engagerar sig i klimatfrågan för att se till att hans barnbarn ska få möjlighet till en god framtid. Han är bryggan mellan Klimatavtalet och andra föreningar som arbetar med klimat- och miljöfrågan. Så som Naturskyddsföreningen.

Sara Rondahl
Initiativtagare, styreslemedlem & kassör

Sara har sitt ursprung på Gotland. Hon är utbildad språkvetare, biblioteks- och informationsvetare och yogalärare. Hon är van föreningsmänniska och har brunnit för klimat- och miljöfrågor så länge hon kan minnas.

Josefin Stråhle
Intiativtagare & Styrelsemedlem

En kreativ miljövetare och optimist. Hennes hjärta klappar lite extra för beteendepåverkan, avfallsminimering och omställning till hållbar livsstil.

Patrik Boström
Initiativtagare,
vilande medlem

Patrik är ingenjör som varit intresserad av klimat och miljö sedan högskolan. Han älskar att grotta ner sig i fakta och är väldigt insatt i väldigt mycket.

Tove Wallin
Initiativtagare,
vilande medlem

Tove är lärarstudent med siktet inställt på att undervisa i matematik och svenska som andraspråk. Hon är tvåbarnsmamma som sedan barnsben varit medveten om miljön.

Jamie Henderson
Initiativtagare,
vilande medlem

Jamie är en energifylld person som älskar att ta konkret action. Han har läst permakultur och är väldigt intresserad av hållbart jordbruk och livsmedelsproduktion.

FAQ

Återkommande frågor & svar

Här har vi samlat återkommande frågor och svar på de mest återkommande frågorna vi får från er!

Är klimatavtalet ett politiskt eller religiöst initiativ?

Helsingborgarnas Klimatavtal är ett icke religiöst och politiskt intiativ. Klimat- och miljökrisen är en fråga för alla.

Kan jag skriva under om jag bor i en av grannkommunerna?

Ja, det går jättebra! Vi kommer inte räkna med ditt avtal när vi pratar med politiker i kommunen, men däremot blir du en del av vårt community. Detta innebär att du får våra nyhetsbrev, kan delta på events och engagera dig som volontär.

Hur hanteras mina personuppgifter efter att jag skrivit på?

Vi behandlar dina personuppgifter i enlighet med GDPR.

Hur går jag tillväga om jag är nyfiken och vill veta mer om att engagera mig som volontär? 

Vad roligt att du är intresserad av att bli volontär! Det enklaste sättet att börja engagera sig är att dyka upp på något av våra events och prata med volontärerna som arrangerar. Det går även bra att mejla oss och berätta om dig själv och hur du vill engagera dig: hbgklimatavtal@gmail.com.

Vart hittar jag era kommande events?

Du hittar våra kommande events i vår öppna kalender. Det går även bra att mejla oss för att få mer information hbgklimatavtal@gmail.com.